...άλλη μια φιλοσοφική τεχνική ή η λύση σήμερα ?

Εάν το κράτος απαιτεί από τους πολίτες του να γίνουν φορείς της αδικίας προς το συνάνθρωπό τους, τότε η πολιτική ανυπακοή, η άρνηση της συμμόρφωσης, η παραβίαση του νόμου γίνεται επιτακτικό χρέος των ελεύθερων και δίκαιων ανθρώπων. Ο υπήκοος που αρνείται να συμπράξει με το άδικο κράτος γίνεται συνειδητός πολίτης. Και η στάση του αυτή, που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας και του δικαίου, είναι στην ουσία της επαναστατική, είναι δηλαδή μια στάση που, αν διαδοθεί, είναι ικανή να μεταβάλει σχέσεις και καταστάσεις.
Τί είναι η "πολιτική ανυπακοή"
Η πολιτική ανυπακοή είναι η άρνηση ενός ή περισσότερων ατόμων απέναντι στην τήρηση ορισμένων νόμων, απαιτήσεων και εντολών της κυβέρνησης, ή μιας δύναμης κατοχής, χωρίς να καταφεύγουν στη σωματική βία. Είναι πρωτοβάθμια τακτική της μη βίαιης αντίστασης. Στην πιο μη βίαιη έκφραση της (γνωστή στα σανσκριτικά ως ahimsa ή satyagraha) θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι συμπόνια, με τη μορφή του σεβασμού στη διαφωνία.
Η πολιτική ανυπακοή είναι ένας από πολλούς τρόπους που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διαμαρτυρηθούν ή να εξεγερθούν κατά αθέμιτων νόμων.
Ποιός εφηύρε την "πολιτική ανυπακοή"
Για την "πολιτική ανυπακοή" πρωτομίλησε ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θορό ,με το δοκίμιο του 1849 «Περί Πολιτικής Ανυπακοής», που αρχικά είχε τον τίτλο «Αντίσταση στην Αστική Κυβέρνηση».
«Πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση σήμερα; Απαντώ ότι του προξενεί μεγάλη δυσαρέσκεια ο οιοσδήποτε συσχετισμός μαζί της. Μου είναι αδύνατο, για παράδειγμα, να αναγνωρίσω το πολιτικό αυτό όργανο ως δική μου κυβέρνηση...». Πολλοί Αμερικανοί θα προσυπέγραφαν σήμερα αυτή τη φράση.
Ο Θορό οδηγήθηκε στη φυλακή, στο «μόνο κτίριο σε ένα κράτος σκλάβων, όπου μπορεί να κατοικήσει ένας ελεύθερος άνθρωπος διατηρώντας την αξιοπρέπειά του».
Ο Γκάντι επιχείρησε να συνδυάσει τη θεωρία και την πρακτική της πολιτικής ανυπακοής με μια φιλοσοφία που απέρριπτε την πολιτική βία.
1. Ένας πολιτικός αντιρρησίας (ή satyagrahi) δεν εκφράζει ποτέ την οργή του.
2. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να υποστεί την οργή του αντιπάλου.
3. Με τον τρόπο αυτό θα αποδεχθεί τις επιθέσεις από τον αντίπαλο, ποτέ όμως δεν θα προβεί σε αντίποινα. Αλλά δεν θα καταβληθεί, από το φόβο της τιμωρίας ή παρόμοιων απειλών, από οποιαδήποτε μεγέθους οργή.
4. Όταν κάποιο μέλος της αρχής προσπαθήσει να συλλάβει έναν πολιτικό αντιρρησία, αυτός θα υποβληθεί οικειοθελώς στη σύλληψη, και δεν θα αντισταθεί στην κατάσχεση ή την αφαίρεση της περιουσίας του, όταν αυτή επιδιώκεται να κατασχεθεί από τις αρχές.
5. Αν δε ένας πολιτικός αντιρρησίας έχει στην κατοχή του κάποια περιουσιακά στοιχεία ως διαχειριστής και φύλακας, θα αρνηθεί να τα παρατήσει, έστω και αν κατά την υπεράσπιση αυτή θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του. Ποτέ, όμως, δεν θα προβεί σε αντίποινα.
6. Στα αντίποινα περιλαμβάνονται και οι βωμολοχίες και οι βρισιές.
7. Κατά συνέπεια, ένας πολιτικός αντιρρησίας δεν προσβάλει ποτέ τον αντίπαλό του, και δεν λαμβάνει μέρος στις πρόσφατα επινοημένες κραυγές οι οποίες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της ahimsa.
8. Ένας πολιτικός αντιρρησίας δεν μπορεί να χαιρετά τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν θα προσβάλει αυτή ή τους δημόσιους υπαλλήλους, Άγγλους ή Ινδούς.
9. Αν κατά τη διάρκεια του αγώνα κάποιος προσβάλει τέτοιον υπάλληλο ή επιτεθεί εναντίον αυτού, ένας πολιτικός αντιρρησίας υποχρεούται να προστατεύσει τον εν λόγω υπάλληλο ή υπαλλήλους από την προσβολή ή την επίθεση ακόμη και με κίνδυνο της ζωής του.
Την τακτική της πολιτικής ανυπακοής υιοθέτησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το κίνημα ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ.
Ο μεγάλος φιλόσοφος του Δικαίου Τζον Ρολς πήγε την πολιτική ανυπακοή ένα βήμα παραπέρα. Εθεσε τους κανόνες της. Οταν κάποιοι πολίτες νιώθουν ότι ο νόμος προσβάλλει τα δικαιώματά τους, οφείλουν να τον παραβούν τηρώντας όμως τρεις προϋποθέσεις:
1) η παραβίαση του νόμου να μην εμπεριέχει βία
2) να γίνεται δημόσια
3) οι παραβάτες να πληρώνουν το τίμημα της παράβασης.
Το τελευταίο είναι κρίσιμο. Πρώτον, πιστοποιεί ότι οι παραβάτες δεν εξυπηρετούν ίδιον όφελος παραβαίνοντας το νόμο και δεύτερον μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα της πολιτικής ανυπακοής. Είτε επικοινωνιακά είτε διά της νομολογίας που εκδίδει κάποιο δικαστήριο.
Μαρία Χριστάκη για την isonomia-gia-olous.blogspot.com
ορισμοί χρησιμοποιήθηκαν από http://el.wikipedia.org/wiki/
καθώς και http://www.eyploia.gr
Αγαπητέ Θαλαμοφύλακα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρότασή σου για μία γενικευμένη απεργία μεγάλης (πανελλήνιας) έκτασης, είναι πολύ σωστή, αλλά αν δεν προηγηθεί μία ευρεία κοινωνική συσπείρωση, (που θα έχει συμφωνήσει σε ένα κοινό στόχο), τότε ακόμη και αν πετύχει η απεργία (σε πλήθος κόσμου), θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα, αφού θα της λείπει η (σωστή) στόχευση. Διότι, πρέπει να συμφωνήσουμε (όσοι πράγματι ενδιαφερόμεαστε για αποτελεσματική δράση) ότι δεν μπορεί να αποτελεί στόχο, το αίτημα διενέργειας μίας σειράς δημοψηφισμάτων, προς αυτούς που έχουν επιβάλλει αυτό που θέλλουμε να ανατρέψουμε με τα δημοψηφίσματα αυτά.
Με άλλα λόγια, θέλω να επισημάνω ότι, το να βάζουμε στόχους εκτός τόπου και χρόνου, ακυρώνουμε την (πιθανή) επιτυχία του εγχειρήματος.
Πέραν όλων αυτών, εγώ θα ανταποκριθώ στην πρότασή σου.
Μεταφέρω το σχόλιο του αιθεροβάμονα στο Θαλαμοφυλακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήeleftheroi είπε...
συγχαρητήρια για το εξαιρετικό θέμα! Να συμπληρώσω μόνο ότι η πολιτική ανυπακοή δεν είναι επινόηση ούτε του Θορώ ούτε του Κινγκ.
Όποιος έχει διαβάσει Αντιγόνη του Σοφοκλή, γνωρίζει καλά ότι η ανυπακοή σε μια άδικη πολιτική ηγεσία, με καθαρότητα και θάρρος, χωρίς κουκούλες και με αδιαμαρτύρητη αποδοχή των συνεπειών (στην προκειμένη περίπτωση ο θάνατος) είναι μια αμιγώς ελληνική υπόθεση, βγαλμένη μέσα από το πετσί του λαού μας...
Καλή συνέχεια στο εξαιρετικό σας έργο..
"Αιθεροβάμονας"
Σχετικά με την δράσι της 11/9, συμφωνώ απολύτως... Όμως... Μιλάμε για μη βία εκ μέρους μας. Τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωσι κατά την οποία το κράτος χρησιμοποιήσει βία; Καθόμαστε και τρώμε γκλομπς και δακρυγόνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κίνημα της πολιτικής ανυπακοής
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η μη-συνεργασία δεν στρέφεται ενάντια στους ανθρώπους, αλλά ενάντια στα μέτρα που αυτοί παίρνουν. Δεν στρέφεται ενάντια στους Κυβερνήτες, αλλά ενάντια στο σύστημα διοίκησης που αντιπροσωπεύουν. Οι ρίζες της μη-συνεργασίας δεν βασίζονται στο μίσος, αλλά στη δικαιοσύνη, αν όχι στην αγάπη.»
....Μαχάτμα Γκάντι....
................................................
«Εμείς πρέπει να γίνουμε τα όπλα. Να θυμηθούμε τι
σημαίνει πολιτική ανυπακοή. Υπάρχουν εκατομμύρια
πράγματα που μπορούμε να κάνουμε: να πλήξουμε
τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, να μποϋκοτάρουμε
προϊόντα, να αρνηθούμε να πληρώσουμε φόρους…»
ΑΡΟΥΝΤΑΤΙ ΡΟΪ
Η Ινδή συγγραφέας του «Θεού των μικρών Πραγμάτων» σε πρόσφατη συνέντευξη.
.............................................
"Καμία μορφή καταναγκασμού ή καταστολής και καμία μορφή αυταρχικού ελέγχου σε όποιο πεδίο της ύπαρξης μας, κανείς τέτοιος περιορισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως εγγενής ανάγκη του ανθρώπου".
........................................
Αποσπάσματα από την ανάπτυξη του θέματος "Πολιτική Ανυπακοή" στο φόρουμ http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,1719.0.html
Ορφέας
Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά κάποιοι είναι ποιό "ίσοι" από τους άλλους..!!
Με ειρηνικό τρόπο να διώξουμε τους πιό "ίσους" παιδιά. Δεν θέλουμε την βία γιατί
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφή---------------------------------
Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία του "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ" και, οίκοθεν νοείται, ότι την ακολουθούμε! Όμως, αυτή η πρωτοβουλία δείχνει (δείχνει!) να κινείται σε μία τροχιά ΦΟΒΟΥ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ! Αρκεί να σταθούμε σε μία φράση του παραπάνω κειμένου, συγκεκριμένα στη φράση "1) η παραβίαση του νόμου να μην εμπεριέχει βία" για να διαπιστώσουμε τη μεγάλη αντίφαση : Nαι μεν παραΒΙΑση αλλά μη ΒΙΑ!
Λοιπόν, αγαπητοί Συνέλληνες, με τη μακρόχρονη ξενική κατοχή κάτω από την οποία ζούμε εμείς οι Έλληνες το πρώτο και μόνο που διαπιστώσαμε είναι η άσκηση κρατικής ΒΙΑΣ επάνω μας!
Καθημερινά βιώνουμε τη ΒΙΑ ενός αστυνομικού και απάνθρωπου κράτους στο πετσί μας, βλέποντας την απειλητική σκοτεινή κάννη του στραμμένη πάνω μας είτε με τη μορφή των δακρυγόνων του,των ασφυξιογόνων του, των πυροβόλων του που μας πηγαίνουν δημοκρατικότατα "καρότσι"! Η εικόνα του κρανοφόρου με το αυτόματο και τις κρεμασμένες χειροβομβίδες στη ζώνη του είναι ο καθημερινός εφιάλτης μας και σ' αυτή την εικόνα είναι ουτοπία (έως και ύβρις) να λεχθεί ότι θα αντιδράσουμε ως βρέφη που απλώς κωλοκάθονται για να εξαναγκάσουν το γονιό να τα πάρει αγκαλιά! Οι πάνοπλοι ΒΙΑΣΤΕΣ μας που επιλέγουν τη μισθοφορική οδό για να ασκείται η εναντίον μας ΒΙΑ δεν είναι "γονιοί" μας για να μας πάρουν αγκαλιά αλλά εν δυνάμει δολοφόνοι μας για να μας ΚΑΤΑΣΤΕΙΛΟΥΝ στη διαμαρτυρία μας για μία αξιοπρεπή καθημερινότητα!! Και η καταστολή τους αποδεδειγμένα και αποδεδειγμένα σε πλείστες περιπτώσεις φτάνει μέχρι τη θανάτωσή μας!!!
Συνεπώς, φίλτατοι, το απλό ¨"κωλοκάθισμά¨" μας δεν αρκεί όσο μπροστά μας υπάρχει μια σκοτεινή κάννη που φτύνει μολύβι. Απαιτούμε την απόσυρση της κάννης για να αρκεσθούμε στην απλή ανυπακοή! Όσο η κάννη μας σημαδεύειείμαστε υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσουμε και η αντιμετώπιση μιας απειλητικής κάννης μόνον με ΔΥΟ ΚΑΝΝΕΣ επιχειρείται!
Δεν ανήκω σε καμία τάξη κουκουλοφόρων, ένας μεροκαματιάρης λογιστής είμαι που γεννήθηκα το 1958, αλλά όταν με σημαδεύει η κάννη ενός ληστή αντιδρώ ως Έλληνας και όχι σαν Αμερικάνος ή Ινδός. Και ξέρετε κάτι: όσο κι αν κάποιοι με θέλουν αμερικανάκι η ίδια η φύση μου με θέλει Έλληνα, γι αυτό, μαζί σας συμπατριώτες και μόνο γι αυτό θα νικήσουμε τη βία κι αυτό είναι το ζητούμενο!
Κύριοι θα σας πώ μια αλήθεια.Οσο και να φωνάζουμε,οσο και να ουρλιάζουμε δυστυχώς δεν γινεται τίποτα.Γιατι;Γιατι απλώς αγαπητε συντονιστή,φωνή βοώντος εν τη ερήμω...Μια ζωή έτσι είμαστε οι Ελληνες.Πότε μονιάσαμε και θα μονιάσουμε τώρα;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα ενωθήκαμε όταν το απαίτησαν οι συνθήκες...
ΑπάντησηΔιαγραφή"έλληνες πολίτες", "έλληνας", "ελληνική υπόθεση", "συμπατριώτες"? Σα να έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας..., καλοί μου "πολίτες".
ΑπάντησηΔιαγραφή